top of page

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ LASIK και PRK;

 

Εάν έχετε βαρεθεί τα γυαλιά και τους φακούς επαφής σας και θέλετε απλώς να μπορείτε να ξυπνάτε και να βλέπετε, πιθανότατα γνωρίζετε την πολύ δημοφιλή διαδικασία LASIK, αλλά τι γίνεται με την «ξαδέρφη» της διαδικασία, την PRK;

 

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που έχουν οι ασθενείς για τους ειδικούς γιατρούς διόρθωσης όρασης με λέιζερ είναι σχετικά με τις διαφορές μεταξύ LASIK και PRK. Ο γιατρός  εκτελεί τακτικά και τις δύο διαδικασίες με εξαιρετικά αποτελέσματα και κατανοεί  ότι αυτό που πραγματικά θέλει να μάθει κάθε ασθενής είναι ποια διαδικασία θα ήταν η καλύτερη για αυτόν.

 

Γιατί ένας γιατρός θα συνιστούσε PRK αντί για LASIK;

 

Οι περισσότεροι ασθενείς που αναζητούν διόρθωση όρασης με λέιζερ γνωρίζουν κάποιον που έχει κάνει LASIK. Ωστόσο, η εύρεση ενός φίλου ή μέλους της οικογένειας που έχει κάνει PRK συνήθως δεν είναι τόσο εύκολο.

 

Όταν οι ασθενείς πηγαίνουν στην επίσκεψη LASIK, ελπίζουν να μάθουν εάν είναι ή όχι υποψήφιοι για LASIK

Διαφορετικά ανατομικά χαρακτηριστικά των κερατοειδών ενός ασθενούς μπορεί να τους κάνουν πιο κατάλληλους για PRK έναντι του LASIK. Πράγματα όπως το πάχος (ή η λεπτότητα του κερατοειδούς), η καμπυλότητα του κερατοειδούς και οι ουλές του κερατοειδούς, όλα μπορεί να παίζουν ρόλο στη σύσταση της PRK έναντι του LASIK.

Πόσο μοιάζουν το LASIK και το PRK;

Οι περισσότεροι οφθαλμίατροι συμφωνούν ότι το LASIK και το PRK θεωρούνται και οι δύο ασφαλείς και αποτελεσματικές διαδικασίες διόρθωσης της όρασης με λέιζερ, υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι ο ασθενής είναι καλός υποψήφιος.

 

Και οι δύο διαδικασίες χρησιμοποιούν λέιζερ excimer για τη διόρθωση της όρασης και επειδή έχουν παρόμοια μέθοδο για την επίτευξη βελτιωμένης όρασης χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής, το τελικό οπτικό αποτέλεσμα για τους ασθενείς τείνει να είναι πολύ παρόμοιο.

 

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η τεχνολογία λέιζερ excimer που επιλέγει να χρησιμοποιήσει ο χειρουργός σας για τη διαδικασία σας έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πιθανότητα να επιτύχετε όραση 20/20 και στην ποιότητα αυτού του οπτικού αποτελέσματος από το εάν η διόρθωση γίνεται με τη διαδικασία PRK σε σχέση με τη διαδικασία LASIK.

 

Το LASIK και το PRK τείνουν να έχουν παρόμοια οπτικά αποτελέσματα επειδή και τα δύο αντιμετωπίζουν τη θολή όραση ενός ασθενούς, αναδιαμορφώνοντας τον κερατοειδή χρησιμοποιώντας την ενέργεια ενός excimer laser. Ο κερατοειδής είναι η δομή μπροστά από την ίριδα που είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της ικανότητας εστίασης του ματιού (είναι το μέρος του ματιού όπου τοποθετείται ένας φακός επαφής).

 

 

Εάν ο κερατοειδής έχει λάθος σχήμα για το οπτικό σύστημα του ασθενούς, ο ασθενής έχει θολή όραση. Το λέιζερ excimer ουσιαστικά εξατμίζει μικροσκοπικές ποσότητες ιστού σε ένα ακριβές, προσαρμοσμένο σχέδιο για να σμιλέψει τον κερατοειδή και να αλλάξει το σχήμα του για να βελτιώσει την όραση του ασθενούς.

 

Μια βασική κατανόηση της αρχιτεκτονικής  του κερατοειδούς θα είναι χρήσιμη για να κατανοήσουμε περισσότερα για το πώς λειτουργούν το LASIK και το PRK. Πρώτον, ο κερατοειδής έχει πέντε στρώματα. Το κύριο μέρος , που ονομάζεται στρώμα, είναι το μεσαίο στρώμα του κερατοειδούς, αποτελεί το 90 τοις εκατό του πάχους του κερατοειδούς και αποτελείται από ίνες ιστού κολλαγόνου διατεταγμένες με τρόπο που καθιστά τον κερατοειδή ημιδιαφανή και με υψηλό δείκτη διάθλασης – και τα δύο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός φακού εστίασης. Το εξωτερικό στρώμα του κερατοειδούς είναι ένα στρώμα από ημιδιαφανή επιθηλιακό ιστό  για την προστασία του κερατοειδούς από το περιβάλλον.

 

Ακριβώς όπως ο ιστός του δέρματος σε άλλα μέρη του σώματος, το επιθηλιακό στρώμα του κερατοειδούς αναπτύσσεται ξανά εάν καταστραφεί ή αφαιρεθεί. Ωστόσο, ο ιστός κολλαγόνου που συνθέτει το στρώμα δεν το κάνει.

 

Και στις δύο διαδικασίες LASIK και PRK, το excimer laser σμιλεύει το στρώμα στρώματος του κερατοειδούς, με αποτέλεσμα μια μόνιμη αλλαγή στο σχήμα του κερατοειδούς. Όταν το σχήμα του κερατοειδούς αλλάζει σωστά, το φως που εισέρχεται στο μάτι του ασθενούς εστιάζεται πιο σωστά για βελτιωμένη όραση και χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής.

 

 

Πώς διαφέρουν το LASIK και το PRK;

 

Ενώ το LASIK και το PRK τείνουν να έχουν συγκρίσιμα τελικά οπτικά αποτελέσματα, εκτελούνται διαφορετικά, γεγονός που δίνει σε κάθε επέμβαση το δικό της σύνολο πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων σε σύγκριση με την άλλη.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας ασθενής μπορεί να είναι μόνο υποψήφιος για LASIK ή μόνο υποψήφιος για PRK. Σε άλλες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να είναι υποψήφιος και για τις δύο διαδικασίες και μπορεί να επιλέξει ποια διαδικασία θα προτιμήσει.

 

Η διαφορά μεταξύ των διαδικασιών είναι ο τρόπος με τον οποίο ο χειρουργός διόρθωσης όρασης με λέιζερ προσεγγίζει τον κερατοειδή για να τον αναδιαμορφώσει με το excimer laser. Ο ιστός του επιθηλίου  που καλύπτει τον κερατοειδή πρέπει να αφαιρεθεί ή να απομακρυνθεί προσωρινά πριν εφαρμοστεί η ενέργεια του λέιζερ excimer στον κερατοειδή, έτσι ώστε το λέιζερ excimer να σμιλέψει το στρώμα του κερατοειδούς που δεν αναπτύσσεται ξανά. Η μέθοδος που αφαιρεί αυτόν τον ιστό του δέρματος στο πρώτο βήμα ονομάζεται PRK και η μέθοδος που τον απομακρύνει προσωρινά ονομάζεται LASIK.

Επεξήγηση της διαδικασίας LASIK

 

Στη διαδικασία LASIK, ο χειρουργός φτιάχνει αυτό που είναι γνωστό ως "πτερύγιο" ή "καπάκι" LASIK χρησιμοποιώντας ένα εξειδικευμένο χειρουργικό όργανο για να μετακινήσει προσωρινά το επιθηλιακό στρώμα έξω από τη μέση. Ο κρημνός LASIK περιέχει το επιθηλιακό στρώμα και ένα λεπτό τμήμα της στρωματικής στιβάδας και το πτερύγιο παραμένει προσκολλημένο στον υπόλοιπο κερατοειδή.

 

Ο χειρουργός ανασηκώνει αυτό το πτερύγιο και το διπλώνει από τη μέση για να αποκαλύψει το κάτω στρώμα του κερατοειδούς που πρόκειται να σμιλευτεί με το excimer laser. Αφού ολοκληρωθεί η αναμόρφωση, ο χειρουργός επανατοποθετεί το πτερύγιο στην αρχική του θέση και ξεκινά η διαδικασία επούλωσης.

 

Το σύγχρονο LASIK χρησιμοποιεί ένα λέιζερ femtosecond για να διαχωρίσει τον ιστό για τη δημιουργία του κρημνού, ενώ οι πρώτες μέθοδοι του LASIK χρησιμοποίησαν μια μηχανική συσκευή που περιείχε μια λεπίδα για την κοπή του κερατοειδούς για τη δημιουργία του κρημνού.

 

Η μέθοδος χωρίς λεπίδες (λέιζερ) εξαλείφει όλες τις πιθανές παρενέργειες και επιπλοκές που σχετίζονται με τη δημιουργία του κρημνού με ένα χειρουργικό εργαλείο με λεπίδες..

 

Κατά τη διάρκεια του βήματος δημιουργίας κρημνού της διαδικασίας LASIK, ο ασθενής βιώνει πίεση στο μάτι (μουδιασμένο με αναισθητικές οφθαλμικές σταγόνες) και θαμπή ή θαμπή όραση για περίπου 45 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι συνήθως το πιο άβολο μέρος της διαδικασίας LASIK πέντε λεπτών ανά μάτι.

 

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο ασθενής μπορεί να δει, αν και οι περισσότεροι ασθενείς λένε ότι φαίνεται σαν να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά κάτω από το νερό - είναι μια μάλλον ομιχλώδης άποψη του κόσμου, αλλά συχνά δραματικά καλύτερη από τον θολό κόσμο που είχε ο ασθενής χωρίς γυαλιά πριν.

 

Η οπτική αποκατάσταση είναι, γενικά, πολύ γρήγορη και οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται ελάχιστη έως καθόλου ενόχληση κατά τη διάρκεια του αρχικού χρόνου επούλωσης. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν όραση 20/20 ή καλύτερη χωρίς γυαλιά ή επαφές το πρωί μετά την επέμβαση.

 

Συνήθως, το χειρότερο μέρος της ανάκτησης LASIK μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι περίπου τρεις ώρες έντονου ερεθισμού ή καψίματος – σαν να αισθάνεστε αν έχετε τα μάτια σας ανοιχτά σε μια πισίνα χλωρίου για πολύ καιρό. Οι περισσότεροι ασθενείς κοιμούνται λίγο μετά την αναχώρηση από τη κλινική ή την άφιξή τους στο σπίτι, χάρη σε ένα μικρό ηρεμιστικό χάπι που δίνεται πριν από τη διαδικασία.

Για τους περισσότερους ασθενείς, οι ερεθισμοί που αισθάνονται παρόμοιοι με τις βλεφαρίδες στο μάτι είναι οι μόνες αισθήσεις που αισθάνονται μετά τον ύπνο. Τα τεχνητά δάκρυα είναι το μόνο που χρειάζεται για να εξαφανιστούν αυτές οι αισθήσεις και συνήθως επιλύονται από μόνα τους εντός τριών ή τεσσάρων ημερών μετά το LASIK.

Επεξήγηση της διαδικασίας PRK

 

Με τη διαδικασία PRK δεν δημιουργείται πτερύγιο. Αντίθετα, ο χειρουργός αφαιρεί απαλά το στρώμα του επιθηλιακού ιστού του κερατοειδούς και στη συνέχεια εφαρμόζει το excimer laser στον εκτεθειμένο κερατοειδή για το βήμα αναμόρφωσης. Όταν ολοκληρωθεί η αναμόρφωση με το λέιζερ excimer, ένας «επίδεσμος» φακοί  επαφής τοποθετείται πάνω από τον κερατοειδή για να επιτρέψει στον ιστό  να αναπτυχθεί ξανά από κάτω.

 

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας PRK, η αφαίρεση της επιθηλιακής στιβάδας είναι μάλλον γρήγορη, διαρκεί λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα συνήθως. Οι χειρουργοί διαφέρουν ως προς την τεχνική κατά την αφαίρεση, αλλά ανεξάρτητα από την τεχνική που χρησιμοποιείται, ο ασθενής μπορεί να βιώσει μια μικρή πίεση στο μάτι και θαμπή όραση

Το βήμα αναμόρφωσης είναι το επόμενο και συνήθως διαρκεί λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα επίσης. Όταν ολοκληρωθεί η αναμόρφωση, ο ασθενής λαμβάνει τους  φακούς επαφής και μερικές οφθαλμικές σταγόνες. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο ασθενής μπορεί να δει αρκετά καλά, συχνά δραματικά καλύτερα από ότι πριν από τη διαδικασία χωρίς γυαλιά. Αυτή η όραση είναι βραχύβια, ωστόσο, καθώς η όραση τείνει να χειροτερεύει προτού βελτιωθεί μετά τη διαδικασία PRK.

 

Η επούλωση και η οπτική ανάκτηση μετά το PRK διαρκεί περισσότερο από το LASIK επειδή ο επιθηλιακός ιστός πρέπει να επουλωθεί και να γίνει τόσο τακτικός και λείος όσο ήταν πριν την αφαίρεση. Η πλήρης αποκατάσταση της όρασης διαρκεί συνήθως περίπου τριάντα ημέρες και έχει τρία γενικά στάδια: αρχική επούλωση, αφαίρεση φακών επαφής  και πλήρη επούλωση.

 

Ο ασθενής φορά τους φακούς επαφής για περίπου τέσσερις έως πέντε ημέρες καθώς ο επιθηλιακός ιστός υφίσταται την αρχική φάση επούλωσης και σφραγίζει την επιφάνεια από όπου αφαιρέθηκε.

 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η όραση του ασθενούς είναι συχνά αρκετά θολή και σχετικά μεγάλες ποσότητες δυσφορίας και ευαισθησίας στο φως είναι κοινές.

Οι γιατρός θα συνταγογραφήσει μερικά φάρμακα που βοηθούν σημαντικά στη δυσφορία, η οποία συνήθως διαρκεί περίπου τρεις ή τέσσερις ημέρες, βελτιώνοντας ελαφρά μέρα με τη μέρα. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν αισθάνονται άνετα να οδηγούν αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επομένως ο προγραμματισμός για την εργασία και τη ζωή είναι σημαντικό μέρος της αποκατάστασης της PRK.

 

Όταν ο επιθηλιακός ιστός έχει επουλωθεί, ο γιατρός αφαιρεί τον φακό επαφής σε ένα ραντεβού παρακολούθησης περίπου τέσσερις ή πέντε ημέρες μετά τη διαδικασία. Όταν αφαιρείται ο φακός επαφής, ο ασθενής είναι στο χειρότερο μέρος της περιόδου ανάρρωσης.

 

Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, αλλά η όραση συνήθως βελτιώνεται αισθητά με την αφαίρεση του φακού επαφής και η όραση του ασθενούς τείνει να είναι μάλλον λειτουργική σε αυτό το στάδιο.

 

Στην τελευταία φάση της ανάρρωσης, ο ασθενής βιώνει σταδιακή βελτίωση της όρασης μέρα με τη μέρα. Οι ασθενείς συνεχίζουν να χρησιμοποιούν κολλύρια  κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Απαιτούνται επίσης μερικές ακόμη επισκέψεις παρακολούθησης με τους γιατρούς μας για την παρακολούθηση της διαδικασίας επούλωσης.

 

Στις επισκέψεις παρακολούθησης, ο γιατρός θα προσαρμόσει τη δόση των κολλυρίων για να ελέγξει την επούλωση του επιθηλιακού ιστού και να βοηθήσει να διασφαλίσει ότι επουλώνεται σωστά. Δεδομένου ότι ο επιθηλιακός ιστός του κερατοειδούς αναγεννάται , είναι συνήθως γύρω στις 30 ημέρες μετά την PRK που ο ασθενής έχει επιτύχει το μεγαλύτερο μέρος του τελικού οπτικού αποτελέσματος.

Υπέρ και κατά

 

Όπως πιθανότατα έχετε συγκεντρώσει μέχρι τώρα, τα πλεονεκτήματα του LASIK έναντι του PRK περιλαμβάνουν μια σημαντικά ταχύτερη οπτική ανάκαμψη και, συγκριτικά, μικρή ή καθόλου ενόχληση κατά τη φάση της επούλωσης.

 

Αυτά τα πλεονεκτήματα συνδέονται άμεσα με το πτερύγιο LASIK που επιτρέπει στο επιθήλιο να απομακρυνθεί προσωρινά και να αντικατασταθεί, έτσι ο ασθενής χρησιμοποιεί ουσιαστικά τον δικό του ιστό ως φυσικό επίδεσμο στην περιοχή που έχει υποβληθεί σε θεραπεία.

 

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πολυάσχολη ζωή και εκτιμούν την επιστροφή στη ζωή πολύ νωρίτερα, επομένως το LASIK τείνει να είναι η πιο δημοφιλής διαδικασία από τις δύο.

 

Ενώ τα πλεονεκτήματα του LASIK είναι το αποτέλεσμα του κρημνού LASIK, τα πλεονεκτήματα του PRK είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα της έλλειψης κρημνού. Παρά τη μακρύτερη, πιο δύσκολη οπτική ανάκαμψη μετά την PRK, για ορισμένους ασθενείς, η PRK είναι η προτίμηση του ασθενούς και σε άλλες περιπτώσεις, η PRK είναι η καλύτερη διαδικασία από ιατρική άποψη για τη θεραπεία της όρασής τους.

 

Ενώ οι επιπλοκές με το πτερύγιο LASIK είναι πολύ σπάνιες, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σύγχρονη τεχνολογία χωρίς λεπίδες, εξαλείφονται εντελώς με την PRK, επομένως ορισμένοι ασθενείς επιλέγουν να κάνουν PRK.

 

Για ασθενείς  που δέχονται υψηλό κίνδυνο άμεσου τραύματος στα μάτια τους λόγω του επαγγέλματός τους, συνιστάται η PRK.

 

Επίσης, επειδή η διαδικασία PRK δεν περιλαμβάνει κρημνό, οι ασθενείς με PRK τείνουν να έχουν λιγότερη ξηροφθαλμία μετά τη διαδικασία τους από τους ασθενείς LASIK. Συνηθέστερα όμως, οι ασθενείς υποβάλλονται σε PRK αντί για LASIK επειδή η διαδικασία PRK απαιτεί μικρότερο πάχος ιστού κερατοειδούς σε σύγκριση με το LASIK, το οποίο είναι σημαντικό για ασθενείς με φυσικά λεπτότερους κερατοειδείς, υψηλότερα ποσοστά μυωπίας ή και τα δύο.

bottom of page