top of page

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

 

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια επιπλοκή του διαβήτη και προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή.

 

 Αιτίες διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

 

Πολλοί διαβητικοί – ιδιαίτερα εκείνοι με ανεπαρκή έλεγχο του διαβήτη που οδηγεί σε πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για μεγάλες χρονικές περιόδους – έχουν καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή, τον ιστό που καλύπτει το πίσω μέρος του ματιού που ανιχνεύει το φως και μας επιτρέπει να βλέπουμε. Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, επηρεάζει έως και οκτώ στους 10 ασθενείς που έχουν διαβήτη για 10 χρόνια ή περισσότερο.

 

 Τύποι διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

 

Πολλοί άνθρωποι με ήπια διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια έχουν καλή όραση, αλλά υπάρχουν δύο τύποι διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας που απειλούν την όραση: το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας (DMO) και η παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (PDR).

 

Στο DMO, υγρό διαρρέει από τα μικροσκοπικά κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού και συσσωρεύεται στην ωχρά κηλίδα, το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνο για την προβολή λεπτών λεπτομερειών και την κεντρική όραση. Αυτό οδηγεί σε πρήξιμο του ιστού και θολή όραση. Τελικά, οι ασθενείς με διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας μπορεί να αναπτύξουν κακή κεντρική όραση και να μην μπορούν να διαβάσουν ή να οδηγήσουν, αλλά η όραση στο πλάι συνήθως παραμένει φυσιολογική.

 

Η παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι όταν τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς κλείνουν με αποτέλεσμα ο αμφιβληστροειδής να στερείται αίματος. Αυτό προκαλεί την ανάπτυξη μη φυσιολογικών και πολύ εύθραυστων αιμοφόρων αγγείων στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης από αιμορραγία στο μάτι, ουλές αμφιβληστροειδούς και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

 

Θεραπεία για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

 Οι τακτικοί οφθαλμικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι για όλους τους διαβητικούς, επομένως τα σημάδια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορούν να ανιχνευθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα. Εάν είστε διαβητικός και αντιμετωπίζετε θολή όραση, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως έναν οφθαλμίατρο.

 Εάν αναπτύξετε DMO, μπορεί να χρειαστείτε φωτοπηξία με λέιζερ, η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση μικροσκοπικών εγκαυμάτων λέιζερ στην περιοχή διαρροής στον αμφιβληστροειδή, τα οποία επιβραδύνουν τη διαρροή υγρού και μειώνουν το υγρό στο μάτι. Αυτό μπορεί να μην βελτιώσει σημαντικά την όραση για ορισμένους ασθενείς – αν και μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση της όρασής σας.

 

 Άλλες θεραπείες είναι διαθέσιμες και έχουν αποδειχθεί ότι ωφελούν τους ασθενείς με DMO, συμπεριλαμβανομένων των ενέσεων αντι-VEGF φαρμάκων όπως η bevacizumab και η ranibizumab.

Ρωτήστε τον ειδικό σας εάν αυτές οι θεραπείες είναι κατάλληλες για εσάς ή διαθέσιμες σε εσάς.

bottom of page