top of page

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς περιγράφει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά την οποία ένα λεπτό στρώμα ιστού (ο αμφιβληστροειδής) στο πίσω μέρος του ματιού απομακρύνεται από την κανονική του θέση.

 

 Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς διαχωρίζει τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς από το στρώμα των αιμοφόρων αγγείων που παρέχει οξυγόνο και τροφή.

 Όσο μεγαλύτερη είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χωρίς θεραπεία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μόνιμης απώλειας όρασης στο προσβεβλημένο μάτι.

 

Τα προειδοποιητικά σημάδια αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή όλα τα ακόλουθα: την ξαφνική εμφάνιση αιωρούμενων και λάμψεις και μειωμένη όραση. Η άμεση επικοινωνία με έναν οφθαλμίατρο (οφθαλμίατρο) μπορεί να σας βοηθήσει να σώσετε την όρασή σας.

 

Συμπτώματα Η ίδια η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι ανώδυνη. Αλλά προειδοποιητικά σημάδια εμφανίζονται σχεδόν πάντα πριν εμφανιστεί ή έχει προχωρήσει, όπως: Η ξαφνική εμφάνιση πολλών floaters — μικροσκοπικές κηλίδες που φαίνονται να παρασύρονται στο οπτικό σας πεδίο Λάμψεις φωτός στο ένα ή και στα δύο μάτια (φωτοψία) Θολή όραση Σταδιακά μειωμένη πλευρική (περιφερική) όραση Μια σκιά σαν κουρτίνα πάνω από το οπτικό σας πεδίο Πότε να δείτε γιατρό Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν αντιμετωπίζετε τα σημεία ή τα συμπτώματα της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς. Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση κατά την οποία μπορεί να χάσετε οριστικά την όρασή σας.

 

 

 

 

Αιτίες

 

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς:

 Ρηγματογενές .

Αυτοί οι τύποι αποκολλήσεων αμφιβληστροειδούς είναι οι πιο συνηθισμένοι. Οι ρηγματογενείς αποκολλήσεις προκαλούνται από μια ρωγμή ή ρήξη στον αμφιβληστροειδή που επιτρέπει στο υγρό να περάσει και να συλλέξει κάτω από τον αμφιβληστροειδή, τραβώντας τον αμφιβληστροειδή μακριά από τους υποκείμενους ιστούς. Οι περιοχές όπου αποκολλάται ο αμφιβληστροειδής χάνουν την παροχή αίματος και σταματούν να λειτουργούν, με αποτέλεσμα να χάνετε την όρασή σας. Η πιο κοινή αιτία ρηγματογενούς αποκόλλησης είναι η γήρανση. Καθώς μεγαλώνετε, το υλικό που μοιάζει με γέλη που γεμίζει το εσωτερικό του ματιού σας, γνωστό ως υαλοειδές , μπορεί να αλλάξει σε συνοχή και να συρρικνωθεί ή να γίνει πιο υγρό.

 

Φυσιολογικά, το υαλοειδές διαχωρίζεται από την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς χωρίς επιπλοκές — μια κοινή πάθηση που ονομάζεται οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς (PVD). Μια επιπλοκή αυτού του χωρισμού είναι μία ρωγμή. Καθώς το υαλοειδές διαχωρίζεται ή αποκολλάται από τον αμφιβληστροειδή, μπορεί να τραβήξει τον αμφιβληστροειδή με αρκετή δύναμη για να δημιουργήσει  ρωγμή αμφιβληστροειδούς. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το υγρό υαλοειδές μπορεί να περάσει μέσα από τη ρωγμή στον χώρο πίσω από τον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

 

Ελκτικός.

Αυτός ο τύπος αποκόλλησης μπορεί να συμβεί όταν ο ουλώδης ιστός αναπτύσσεται στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς, προκαλώντας την απομάκρυνση του αμφιβληστροειδούς από το πίσω μέρος του ματιού. Η αποκόλληση έλξης παρατηρείται συνήθως σε άτομα που έχουν κακώς ελεγχόμενο διαβήτη ή άλλες παθήσεις.

 

Εξιδρωματικό.

Σε αυτό το είδος αποκόλλησης, το υγρό συσσωρεύεται κάτω από τον αμφιβληστροειδή, αλλά δεν υπάρχουν ρωγμές ή σκισίματα στον αμφιβληστροειδή. Η εξιδρωματική αποκόλληση μπορεί να προκληθεί από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, τραυματισμό του οφθαλμού, όγκους ή φλεγμονώδεις διαταραχές.

 

Παράγοντες κινδύνου

 

 Οι ακόλουθοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς:

 

Γήρανση — η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 50 ετών

 

Προηγούμενη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς στο ένα μάτι

 

Οικογενειακό ιστορικό αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς

 

Ακραία μυωπία (μυωπία)

 

Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στα μάτια, όπως αφαίρεση καταρράκτη

 

Προηγούμενος σοβαρός τραυματισμός στα μάτια

 

Προηγούμενη άλλη οφθαλμική πάθηση ή διαταραχή, συμπεριλαμβανομένης της αμφιβληστροειδίτιδας, της ραγοειδίτιδας ή της λέπτυνσης του περιφερικού αμφιβληστροειδούς

bottom of page