top of page

Επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη

 

 Η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη είναι ένα λεπτό φύλλο ινώδους ιστού που αναπτύσσεται στην επιφάνεια της ωχράς κηλίδας και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κεντρική όραση.

 

Τι είναι η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη;

 

Αν σκέφτεστε το μάτι σας σαν κάμερα, ο αμφιβληστροειδής είναι σαν το φωτογραφικό φιλμ. Είναι ένα πολύ λεπτό στρώμα ιστού, το οποίο είναι ευαίσθητο στην εικόνα που εστιάζεται σε αυτό, και στέλνει πληροφορίες στον εγκέφαλο.

 

 Στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς βρίσκεται η ωχρά κηλίδα. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη περιοχή του αμφιβληστροειδούς, την οποία χρησιμοποιούμε για την ανάγνωση και την αναγνώριση πολύπλοκων σχημάτων.

 

Μερικές φορές, σχηματίζεται ουλώδης ιστός που αναπτύσσεται κατά μήκος της ωχράς κηλίδας. Καθώς η μεμβράνη συστέλλεται, προκαλεί παραμόρφωση του ιστού του αμφιβληστροειδούς. Εάν συμβεί αυτό, η ωχρά κηλίδα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Αυτό επηρεάζει την όραση, ιδιαίτερα για την ανάγνωση και άλλες οπτικά απαιτητικές εργασίες, αλλά δεν προκαλεί ολική τύφλωση.

 

Τι προκαλεί μια επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη;

 

Οι περισσότερες επιαμφιβληστροειδικές μεμβράνες συμβαίνουν επειδή το υαλοειδές (το ζελέ μέσα στο μάτι) απομακρύνεται από τον αμφιβληστροειδή. Αυτό συμβαίνει συχνότερα σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Η μεμβράνη μπορεί επίσης να σχηματιστεί μετά από χειρουργική επέμβαση στα μάτια ή φλεγμονή στο εσωτερικό του ματιού.

 

Πώς οι επιαμφιβληστροειδικές μεμβράνες επηρεάζουν την όραση

 

Ενώ ο ουλώδης ιστός αναπτύσσεται, δεν φαίνεται να επηρεάζει την όρασή σας. Ωστόσο, όταν σταματά να αναπτύσσεται, συστέλλεται (μικραίνει) και προκαλεί παραμόρφωση της κεντρικής σας όρασης – για παράδειγμα, οι ευθείες γραμμές φαίνονται κυματιστές ή στραβές στην εμφάνιση και η ανάγνωση είναι δύσκολη. Ανάλογα με τη σοβαρότητα αυτής της παραμόρφωσης, μπορεί να παρατηρήσετε σημαντική απώλεια της κεντρικής όρασης.

Θεραπεία για επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη

 

Ο μόνος τρόπος για τη θεραπεία μιας επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης είναι με μια επέμβαση που ονομάζεται υαλοειδεκτομή. Οι οφθαλμικές σταγόνες ή τα γυαλιά δεν είναι αποτελεσματικά. Κατά τη διάρκεια της υαλοειδεκτομής, ο χειρουργός κάνει μικροσκοπικές τομές στο μάτι σας και αφαιρεί το υαλοειδές από μέσα. Στη συνέχεια, πιάνουν και αφαιρούν απαλά την επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη από τον αμφιβληστροειδή. Συνήθως βάζουμε μικρά ράμματα στο μάτι. Αυτά διαλύονται φυσικά σε περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Στο τέλος της επέμβασης, συνήθως βάζουμε ένα επίθεμα και ασπίδα στο μάτι σας για να το προστατεύσουμε. Αυτά θα αφαιρεθούν το πρωί μετά την επέμβαση.

 

Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν η χειρουργική επέμβαση είναι κατάλληλη για εσάς. Ο κύριος λόγος για να προχωρήσετε στην επέμβαση είναι να προσπαθήσετε να διορθώσετε την παραμόρφωση της κεντρικής σας όρασης. Εάν δεν γνωρίζετε προβλήματα όρασης, μπορεί να μην χρειαστεί να κάνετε χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, εάν η παραμόρφωση επηρεάζει την ικανότητά σας να εργάζεστε, να οδηγείτε, να διαβάζετε ή να εκτελείτε άλλες σημαντικές δραστηριότητες, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε μια επέμβαση.

bottom of page