top of page

Απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς

 

Μια απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς συμβαίνει όταν σχηματίζεται απόφραξη σε μια φλέβα του αμφιβληστροειδούς.

 

Τι είναι η απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς;

 

Η απόφραξη (απόφραξη) μιας φλέβας του αμφιβληστροειδούς είναι μια κοινή αιτία αιφνίδιας ανώδυνης μείωσης της όρασης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ο αμφιβληστροειδής είναι η λεπτή μεμβράνη που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του πίσω μέρους του ματιού σας. Η λειτουργία του είναι παρόμοια με αυτή του φιλμ σε κάμερα. Η απόφραξη μιας από τις φλέβες που αποστραγγίζει το αίμα από το μάτι προκαλεί τη διαρροή αίματος και άλλων υγρών στον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας οίδημα και πρήξιμο καθώς και έλλειψη οξυγόνου. Αυτό παρεμβαίνει στα κύτταρα των υποδοχέων φωτός και μειώνει την όραση. Η κατάσταση είναι ασυνήθιστη σε ηλικία κάτω των 60 ετών, αλλά γίνεται πιο συχνή στη μετέπειτα ζωή.

 

 Υπάρχουν δύο τύποι απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς:

 

Οι αποφράξεις φλέβας του αμφιβληστροειδούς οφείλονται σε απόφραξη μιας από τις τέσσερις φλέβες του αμφιβληστροειδούς, καθεμία από τις οποίες παροχετεύει περίπου το ένα τέταρτο του αμφιβληστροειδούς

 

Η απόφραξη της κεντρικής φλέβας του αμφιβληστροειδούς οφείλεται σε απόφραξη της κύριας φλέβας του αμφιβληστροειδούς, η οποία αποστραγγίζει το αίμα από ολόκληρο τον αμφιβληστροειδή

 

Γενικά, η απώλεια όρασης είναι πιο σοβαρή εάν η κεντρική φλέβα του αμφιβληστροειδούς είναι φραγμένη.

 

Τι προκαλεί την απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς;

 

 Σχηματίζεται απόφραξη στη φλέβα, συνήθως λόγω θρόμβου αίματος, και εμποδίζει τη ροή του αίματος. Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αλλά αρκετές καταστάσεις καθιστούν την πάθηση πιο πιθανή.

Αυτά περιλαμβάνουν:

 Υψηλή πίεση του αίματος

Υψηλή χοληστερόλη

Γλαυκώμα

Διαβήτης

Κάπνισμα

Ορισμένες σπάνιες αιματολογικές διαταραχές

 

Πρόληψη και θεραπεία

 

 Είναι απαραίτητο να εντοπιστούν και να θεραπευθούν τυχόν παράγοντες κινδύνου για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για το άλλο μάτι και να αποτραπεί περαιτέρω απόφραξη φλέβας στο προσβεβλημένο μάτι, αν και, σε μικρό αριθμό περιπτώσεων, δεν μπορούν να βρεθούν παράγοντες κινδύνου, με την αιτία να είναι άγνωστη

 

. Η θεραπεία οποιωνδήποτε παραγόντων κινδύνου που ανιχνεύονται μειώνει τον κίνδυνο περαιτέρω απόφραξης φλέβας σε κάθε μάτι και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου απόφραξης άλλων αιμοφόρων αγγείων, όπως μπορεί να συμβεί σε εγκεφαλικό (που επηρεάζει τον εγκέφαλο) ή καρδιακή προσβολή ή σε άτομα με σπάνιες αιματολογικές διαταραχές, βουλωμένη φλέβα στο πόδι (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) ή στον πνεύμονα (πνευμονική εμβολή)

 

Το οίδημα στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς (της ωχράς κηλίδας) είναι η κύρια αιτία μόνιμης απώλειας της κεντρικής όρασης. Το οίδημα προκαλείται από κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία που διαρρέουν υγρό.

 

Διαφορετικά φάρμακα, όπως φάρμακα με αντιαγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα (anti-VEGF) ή στεροειδή μπορεί να είναι χρήσιμα στη μείωση αυτής της διαρροής. Αυτά τα φάρμακα χορηγούνται με ένεση στο μάτι και οι ενέσεις συχνά χρειάζεται να επαναλαμβάνονται καθώς η δράση του φαρμάκου εξασθενεί.

 

Η θεραπεία με λέιζερ μερικές φορές είναι χρήσιμη για την αποκατάσταση κάποιας κεντρικής όρασης σε αποφράξεις φλέβας του αμφιβληστροειδούς κλάδου.

 

Περίπου το 20% των ασθενών με αποφράξεις φλέβας αμφιβληστροειδούς αναπτύσσουν μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία που αναπτύσσονται στην ίριδα στο μπροστινό μέρος του ματιού ή στον αμφιβληστροειδή.

 

Αυτά τα ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να αιμορραγούν ή να προκαλέσουν σημαντική αύξηση της πίεσης στο μάτι που οδηγεί σε περαιτέρω απώλεια της όρασης.

 

Αυτό μπορεί κανονικά να αποφευχθεί με θεραπεία με λέιζερ στον αμφιβληστροειδή, η οποία είναι πιο αποτελεσματική εάν εφαρμοστεί πριν χαθεί η όραση.

Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς με αποφράξεις κεντρικής φλέβας του αμφιβληστροειδούς ελέγχονται κανονικά κάθε τέσσερις έως έξι εβδομάδες για έξι μήνες, αλλά οι αποφράξεις της φλέβας του αμφιβληστροειδούς μπορούν να ελέγχονται λιγότερο συχνά καθώς ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος.

 

 Οι ακόλουθες τρεις εξετάσεις, οι οποίες παρέχουν ψηφιακές εικόνες του αμφιβληστροειδούς και της κυκλοφορίας του αίματος, συνιστώνται συχνά σε ασθενείς με απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς για να βοηθήσουν στην παρακολούθηση της κατάστασης και στην επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας:

Φωτογραφία αμφιβληστροειδούς

Φλουορεσκεϊνη αγγειογραφία

Οπτική τομογραφία συνοχής

 

Οι περισσότεροι ασθενείς αποκαθήστανται  μετά από τέσσερα χρόνια καθώς η υποτροπή ή η επιδείνωση είναι απίθανη μετά από αυτό.

bottom of page